TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün koordinasyonunda gerçekleştirilen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan 19 bilim insanı, Antarktika’ya gitmek için İstanbul’dan yola çıktı. Antarktika Kıtası’na daha önce 6 sefer gerçekleştiren bilim ekibi bu yıl ilk kez 3 lise öğrencisi de yer alıyor.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve TeknolojiBakanlığı bünyesinde, TÜBİTAK MAM Kutup AraştırmalarıEnstitüsü (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilen seferin koordinatörlüğünü TÜBİTAK KARE Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy gerçekleştiriyor.
Antarktika’da Türkiye’nin kurduğu meteoroloji üssünün bulunduğunu ve buradaki cihazlardan elde edilen verilerle hava tahminleri yapıldığını belirten Prof. Dr. Özsoy, yapılacak çalışmaları, “Kutuplar herkesin merceğinde. İstanbul’da susuzluğu yaşıyoruz. Tam olarak kış mevsimini yaşayamadık. Kuraklık geldi kapımızda. Kuplarda bu konudan etkileniyor. Karasal buzullar ciddi anlamda karada koparak okyanusa entegre oluyor ve deniz su seviyesini arttırıyor. Ekosistemin varlığını etkiliyor.
Bütün dünyada ses uyandıran Tuz Gölü büyüklüğündeki bir kütle koptu ve okyanusa entegre oldu Bizim seferimizde direk gözlemleyebileceğimiz bir buzdağı olduğunu düşünmüyorum ama ciddi anlamda buzullarda erimeler mevcut. Bunun yanı sıra kendi üssümüzün bulunduğu alanda da daha önce mevcut buzum alanların olmadığını görüyoruz. Bütün çalışmalara iklim değişikliği ile ilişkilendirdiğimiz gibi buzu çalışmalarımız da mevcut olacak.” şeklinde anlattı.
19 Türk, 3 yabancı bilim insanının yer alacağı seferde, 18 farklı bilimsel proje üzerinde çalışılacak. Atmosfer bilimleri, jeoloji çalışmaları, mikro plastikler, volkanik yapılar, yer bilimleri, ekosistem çalışmaları gibi pek çok alanda araştırmalar yapılacak.
3 lise öğrencisi Antarktika’da bilimsel çalışmalar yapacak
TEKNOFEST kapsamında, TUBITAK BIDEB Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yangması’nda birinci olan lise öğrencileri, mikroplastikler üzerine çalışmalar yürütecek. Farklı ülkelerin üslerini ziyaret ederek uluslararası bilim insanlarıyla tanışacak ve bilim laboratuvarlarında çalışma imkanı bulacaklar.
Bilim ekibinde yer alan üç lise öğrencisinden biri olan Zeynep İpek Yanmaz çok mutlu olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Meşe ağacı palamudundan elde ettikleri biyolojik plastiğin 450 yıl gibi bir sürede doğada çözünen gelenekle plastikler yerine 45 gün gibi kısa sürede çözünecek. Ürettiğimiz plastiğin şuan kullanılan market poşetlerinden 20 kat daha dayanıklı. Önce Giresun’da projemizi jüriye sunmuştuk. TEKNOFEST Karadeniz’de mülakata tabi tutulduk. 1. seçildik. Çok heyecanlıyız. Projemizi bölgede deneyecek olmak bizim için büyük bir fırsat. Farklı ülkelerin bilim üslerini ziyaret etme, burada çalışma büyük bir şans. Bizim için büyük bir gurur.”
Bilim ve barış kıtası
• Antarktika, 14 milyon kilometrelik alanıyla “dünyanın 5.büyük kıtası” olarak anılıyor.
• Güney yarım kürenin en güneyinde yer alan ve yüzde 98’i buzla kaplı olan kıta, dünyanın tatlı su kaynaklarının %70’ini barındınyor.
• Bilim ve barış kıtası Antarktika’ya giden Türk bilim insanlar çalışmalarını, 54 ülkenin taraf olduğu Antarktika Antlaşmalar Sisteminde belirlenen kurallar kapsamında gerçekleştiriyor.
• Antarktika da, sadece bilimsel araştırmaların yapıldığıüslerin faaliyet gösterilmesine izin veriliyor.
• Bilim faaliyetlerin yanı sıra araştırmacılar, kıta ve çevresinin ekosisteminin olumsuz şekilde etkilenmesini engelleyerek canlı yaşamının da koruyucusu oluyorlar.
• Penguenler, foklar, balinalar ve kuşların da aralarında bulunduğu birçok canlıya ev sahipliği yapan Antarktika’da, doğal yaşamın olumsuz etkilenmemesi için canlılara en fazla 10 metre yaklaşılabiliyor.
0 yorum