Türkiye, 2020 yılında Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu. Her gün 241 kamyon dolusu plastik atık Türkiye’ye geldi. Plastik atık ithalatı son 16 yılda (2004’ten bu yana) ise 196 kat arttı.
Yakın zamana kadar, dünyada plastik atıkların büyük kısmı Çin’e ihraç ediliyordu. Çin’in 2018 yılındaki plastik atık ithalatı yasağının ardından önce Çin, sonra Malezya, Vietnam ve Tayland’ın plastik atık ithalatına kısıtlama getirmesiyle Türkiye Avrupa’nın yeni plastik çöp rotası haline geldi. Kendi ülkelerinde plastik kullanımına kısıtlama getiren Avrupa ülkeleri, baş edemedikleri plastik atıkları başka ülkelere göndererek sorumluluklarından kaçıyor. Türkiye’ye 2020 yılında en çok plastik atık gönderen ilk beş ülke: İngiltere (209,642 ton), Belçika (137,071 ton), Almanya (136,083 ton), Hollanda (49,496 ton), Slovenya (24,884 ton). Bu çöpler İzmir, Adana, Kayseri, Mersin’de filtrelenmeden yakılarak imha edilmeye çalışılıyor. Yakma, gazlaştırma ve piroliz de dahil olmak üzere tüm plastik atık yönetimi teknolojileri ise asit gazlarını ve toksik maddeleri havaya, suya ve toprağa salıyor.
Genel
BM Ülkeleri Açık Denizlerde Doğal Hayatın Korunması İçin Anlaştı
2030 yılına kadar denizlerin %30’unu koruma altına almayı hedefleyen Açık Deniz Anlaşması, deniz doğasını korumayı ve iyileştirmeyi amaçlıyor. Birleşmiş Milletler’de (BM) açık denizlerde biyolojik çeşitliliğin korunması için yıllar süren görüşmelerin ardından yasal çerçeve üzerinde anlaşma Devamı…
0 yorum