Norveç’e bağlı Svalbard Takımadaları’nda buzulların içinde günümüzün Nuh’un Gemisi oluşturuluyor.
‘Küresel Tohum Deposu’ ile önemli tohumların büyük felaketlerde ve nükleer savaşlarda güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor.Gezegenimizin dört bir köşesinden getirilen 500 milyondan fazla bitki türünün bulunduğu yapı, olası bir küresel felakette bitki türlerinin yok olmasını önlemek amacıyla kuruldu.
Kuzey Kutbu’na 1.000 kilometre uzaklıkta, BM Gıda ve Tarım Örgütü ile Uluslararası Biyoçeşitlilik Araştırma Grubu’nun oluşturduğu Küresel Hasat Çeşitliliği Örgütü ve Norveç Hükümeti taafından yaptırılan Svalbard Ambarı’nda; hava sıcaklığı bazı tohumların 1000 yıl yaşayabildiği eksi 18 dereceye kadar düşürülüyor.
Özel soğutma sisteminin yer aldığı tesiste tohumların 55 yıl (ay çiçeği tohumu) ile 10 bin yıl (bezelye tohumları) dayanabileceği öngörülüyor. Eskiyen tohumlar yenileriyle değiştiriliyor, sürekli yeni tohum numuneleriyle zenginleştiriliyor.
Eski bir kömür yatağının 120 metre kadar içine giren bir sığınak şeklindeki tesis, 27 metre uzunluk, 10 metre genişlik ve 6 metre yüksekliğindeki aç ambardan oluşuyor. ‘Kıyamet Günü Kasası’ diye de anılan Svalbard Küresel Tohum Deposu, küresel ısınma, deprem ve hatta nükleer saldırılara karşı dirençli bir şekilde inşa edildi.
Svalbard’daki tohum örnekleri ilk kez 2015 yılında Suriye’de yaşanan iç savaşta Halep’teki bölgesel tohum deposunun zarar görmesinin ardından Fas’ta ve Lübnan’da iki yeni bölgesel tohum deposu kurulması için kullanıldı. Svalbard, Suriye örneğinde olduğu gibi, bir bölgede bulunan herhangi bir tohum koleksiyonunun zarar görmesi durumunda bu eksikliği tamamlayabiliyor.
2008’de açılan ve sıkı güvenlik önlemleri altında korunan depoya tohum örnekleri gönderen dünya genelindeki yaklaşık 2000 tohum bankası istedikleri zaman bu örneklerin bir kısmını veya tamamını geri alma hakkına sahip. Ancak hiçbir banka diğer bir tohum bankasının gönderdiği örnekleri talep edemiyor.
0 yorum