Ege, Pamukkale ve Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinden dört araştırmacı, Muğla’da doğal olarak yetişen yeni bir bitki türü keşfetti. Keşfedilen bitki türünün, ballıbabagiller ailesinde yer alan kaside cinsine ait olduğu belirlendi. Ballıbabagiller, nane ve adaçayı gibi bilinen bitki cinslerini barındıran bir bitki ailesidir. Bu ailedeki bitkiler çok yıllıktır yani iki yıldan uzun süre yaşayabilirler. Ayrıca otsu veya çalı tipinde olurlar ve genellikle hoş kokarlar. Kaside türleri ise çoğunlukla “S” şekline benzeyen çiçekleri ile tanınan bitkilerdir. Bu nedenle keşfedilen bitkiye “Muğla kasidesi” adı verildi.
Muğla kasidesini alanda ilk gözlemleyen araştırmacı, amatör botanikçi Buse Topçuoğlu olduğu için bitki Latince Scutellaria topcuoglui ismiyle sınıflandırıldı.
Özellikle açık mor renkli çiçekleriyle dikkat çeken Muğla kasidesi, mayıs ve haziran aylarında çiçekleniyor. Bitki, Muğla’nın Ula ilçesinde yer alan Balan Dağları’nın Çörüş bölgesi civarındaki serpantin kayaç yapısına sahip alanlarda yetişiyor. Serpantin kayaçlar bazik özellikte, bitkiler için hayli zor yaşam alanlarıdır.
Yapılan detaylı çalışmalar, Muğla kasidesinin kendisine en yakın tür olan Scutellaria glaphyrostachys’e göre gövdesinin ve yaprak sapının daha tüylü, yapraklarınınsa daha uzun olduğunu gösterdi. Keşfedilen yeni bitki türü ile birlikte Türkiye’deki kaside cinsine ait çiçek türlerinin sayısı 19’a yükseldi.
0 yorum