Permakültür tasarım ilkeleriyle düzenlediğimiz seralarımızı kendine yeter hale getirebiliriz.

Bunun için neler yapabiliriz?

• Seraların ihtiyaç duyduğu (fan, ışıklandırma, sulama suyu sistemleri…) elektrik enerjisini karşılamak için güneş panelleri koyabiliriz.

• Kış aylarında sıcak kompostun sera içine alınması ile biyolojik süreçte açığa çıkan ısıdan faydalanabiliriz.

• Yine kış aylarında sera içine veya yakınına taşınan gezici kümes ile ısınmaya yardımcı olabileceğimiz gibi tavukların karbondioksit salınımı ile fotosentezi verimli kılarız. Ve hatta çıkan metan gazı ile çimlenmeyi teşvik etmiş oluruz. Türe özgü eşeleme – biyolojik mücadele gibi diğer birtakım özelliklerin avantajını da görmüş oluruz.

• Yine kış aylarında, sera içine ısı kütleleri yerleştirmek de bir diğer seçeneğimiz. (terracota saksılar, mermer bloklar…). Bunları yaz aylarında uzaklaştırabilir veya gölgeleme- üstünü örtme gibi daha pratik yöntemlerle devre dışı bırakabiliriz.

• Çatıya düşen yağmur suyunu uygun büyüklükte seçilen depolarda toplayarak, sera sulaması için gerekli olan su ihtiyacımızı karşılayabiliriz.

• Birbirini destekleyen ve birlikte ekosistem oluşturabilen bir çok bitki türü kullanarak; suni gübre, tarımsal zehirler ve toprak işleme olmadan, hastalığa dayanıklı, dirençli bitkiler yetiştirebiliriz. Örtü altı yetiştiricilikte Permakültür Tasarım ilkeleriyle zengin ve bol ürün almak mümkündür.

Ziraat Mühendisi & Permakültür Tasarımcısı

İpek Yavuz

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir