Kadıköy Belediyesi, yağmur suyu hasadı projesiyle bugüne kadar 740 ton su tasarrufu yapmayı başardı. Böylece Kadıköy’de cadde ve sokakların temizliğinde kullanılan suyun yüzde 50’si yağmurdan elde edildi. Belediye birimlerindeki pilot uygulama ile de sifon suyu ve bahçe sulamada yağmur suyu kullanıldı.

Kuraklık ve susuzlukla mücadele için, yağmur suyu ve gri suların yeniden kullanımına yönelik Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından Belediye Meclisi’ne sunulan teklif, 5 Şubat 2021 tarihinde oybirliği ile kabul edilmişti. Kadıköy Belediyesi’nin plan notu İBB Meclisi’nden 2022 yılı şubat ayında alınan karar ile onaylanmıştı. Kadıköy Belediyesi, uygulamaya geçmek için yasal prosedürün tamamlanmasını bekliyor.

Düzenleme ile Kadıköy’de 400 metrekare ve üzeri büyüklüklerdeki parsellerde yeni yapılacak tüm binalarda yağmur suları toplama tanklarında biriktirilecek. Ayrıca biriktirilen yağmur sularının bahçe sulama, sifonlarda ve benzeri işlerde kullanımı da zorunlu hale getirilecek.

Tüm Kadıköy’de sudan tasarruf etmeye hazırlanan Kadıköy Belediyesi, projeye iki yıl önce pilot uygulama ile başladı. Belediye tarafından ilk olarak 2020’nin aralık ayında Ekolojik Yaşam Parkı’nda yağmur suyu hasadı sistemi kuruldu. Buradan elde edilen yağmur suları, merkezin bahçe sulamasında kullanıldı. Daha sonra 2021 yılı mart ayında Kozyatağı Kız Öğrenci Yurdu’na kurulan sistemle yağmur suyundan sifon suyu karşılandı. Son olarak 2021’in ağustos ayında Kayışdağı Hizmet Binası’nda kurulan sistemle de yağmur sularıyla sokak temizleme ve iş makinelerinin yıkanması işlemi gerçekleştiriliyor. Kurulan sistemle Kadıköy Belediyesi yıllık 740 ton ya da bir başka deyişle 38 bin damacanadan fazla su tasarrufu sağlamış oldu.

Kadıköy Belediyesi, ilk uygulamasını 2020 yılı aralık ayında Kemal Sunal Parkı ve Ekolojik Yaşam Merkezi’nde kurulan yağmur suyu hasat sistemiyle başlattı. Merkezin bahçesinde yetiştirilen sebze ve meyvelerin sulama suyu ihtiyacı karşılanıyor. Kullanılan suyun 20 tonu yağmur suyundan elde edildi.

İkinci çalışma Kozyatağı’nda bulunan Abdullah Öğücü Kız Öğrenci Yurdu’na kurulan yağmur suyu hasat sistemiyle çatıdan alınan yağmur suyunu bu depolara biriktirerek tekrardan odalardaki rezervuarlara verildi. Böylelikle 200 ton yağmur suyu kullanarak, içilebilir kalitede suyun kanalizasyona gitmesi önlenmiş oldu.

Üçüncü çalışma ise Kadıköy Belediyesi Kayışdağı Hizmet Birimi’nde gerçekleşti. Birimde kurulan yağmur suyu hasat sistemiyle 520 tonluk yağmur suyu hasadı yapıldı ve böylelikle içilebilir kalitede suyun da israf edilmesi engellendi.

Yağmur Suyu Hasadı Nedir?

Yağmur suyu hasadı; bina çatı oluklarından, bahçe ve beton yüzeylerden toplanan yağmur sularının yağmur suyu deposunda biriktirilerek, günlük faaliyetlerimizde geri kullanımı olarak tanımlanıyor. Çevreyi ve doğal kaynaklarımızı korumak adına önemli bir işleve sahip olup, aynı zamanda ekonomik anlamda oldukça karlı bir uygulama olan yağmur suyu hasadı ile çatı, bahçe veya beton zemin gibi çeşitli alanlardan yağmur suyu sistemleri ile toplanan sular, çeşitli kirlilik potansiyeli taşıyan alanlardan geçerek yağmur suyu deposuna geldiği için içme suyu olarak değil, genel kullanım suyu olarak değerlendiriliyor. Biriktirilen yağmur suları; bahçe sulamasında, klozetlerin sifon sistemlerinde, yangın suyu depolarında genel kullanım suyu olarak kullanılıyor.

**https://www.kadikoy.bel.tr/Haberler/kadikoyde-hasat-zamani-yagmur-topla-bizim-icin

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir