Milyonlarca insanın açlık çektiği dünyada gıda israfı in büyük sorunların başında geliyor. Yılda yaklaşık 3 milyar insanı besleyecek gıda israf ediliyor.
BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, gıda israfının 2030’a kadar yarı yarıya azaltılasını öngörüyor. Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 8-10’u, israf edilen gıdalardan kaynaklanıyor. Yiyecekler israf edildiğinde gıdaların üretilmesi, taşınması için harcanan su, toprak, yakıt gibi kaynaklar da boşa harcanıyor.
Gıda israfı bir ülke olsaydı; sera gazı salımında Çin ve ABD’den sonra dünyanın en fazla sera gazı salımı yapan üçüncü büyük ülkesi olurdu.
Avrupa Gıda Konseyi EUFIC’nin yayımladığı verilere göre dünyada yaklaşık 931 milyon ton gıda atığının-israfının % 61’i evlerden, % 26’sı restoranlardan ve % 13’ü perakende sektöründeki kullanımlardan oluşuyor. Besin gruplarına göre her yıl meyve-sebzelerin % 40-50’si, tahılların %.30’u, yağlı tohumlar, et ve süt ürünlerinin % 20’si, balıkların % 35’i çöpe atılmakta.
2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre Tarkiye’de her yıl ortalama 7.7 milyon ton, kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Türkiye dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor.
0 yorum