Doğayla aramızdaki bağın temelleri çocuklukta atılır ve bu bağ ne kadar kuvvetli ise o kadar mutlu oluruz. Doğaya değer veren, doğa ile birlikte büyüyen çocuk her zaman daha empatik düşünebilen, hassas ve duyarlı olacaktır. Çocuklara doğayı nasıl sevdiririz? Doğada ne gibi etkinlikler yapılabilir? Doğa eğitimi nereden başlamalı? Çevreye duyarlı çocuklar yetiştirmek için nasıl davranmalıyız? gibi birçok soruya cevap sunan bir kitap Ekofobiyi Aşmak.

David Sobel, öğretmenlere ve ebeveynlere çocukların doğal yatkınlıklarına hitap eden çevre eğitimi stratejileri sunmaktadır. Kitabın anlaşılır bir şekilde ortaya koyduğu gibi; çocuk gelişiminin farklı aşamaları dikkate alındığı taktirde, farklı yaş gruplarındaki çocukların algısal becerilerini ve psikolojik ihtiyaçlarını göz önünde tutan, uygun çevre aktiviteleri ve erişilebilir ekolojik kavramlar bulunabilir.

Buradaki püf nokta, dünyanın içinde bulunduğu sıkıntıların yükünü çocukların omuzlarına bindirmeden önce, onların kendi evlerinin civarındaki doğa ile yakın bir ilişki kurmasına izin vermektir. Çocuklar fiziksel ve duygusal olarak doğa ve “çevre” ile aralarında bir bağ hissettikten sonra olguları araştırma ihtiyacını zaten kendiliğinden hissedecek ve hem geçmiş nesillerin bıraktığı yaraları sarmayı, hem de gelecek için uygulanabilir, sürdürülebilir pratikler ve politikalar geliştirmeyi görev edineceklerdir.

“Eğer çocukların gelişmesini, gerçekten güçlenmelerini istiyorsak, o zaman dünyayı kurtarmalarını istemeden önce onu sevmelerine izin verelim.”*

*Kitaptan alıntıdır.

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir