Bitki gelişimlerini artırmak, zarar veren böcekleri ve hastalık yapan mikroorganizmaları uzaklaştırmak için kendi bahçemizdeki bitkilerden kolaylıkla doğal gübre ve doğal pestisit yapabiliriz.

Ben her bahar bahçenin ısırganları kendini gösterir göstermez, bu doğal ‘fermente bitki çayı*’nı yapmaya başlıyorum.

Isırganlar çıktıysa, karakafes ve karahindibalar da bahçede yeterince büyümüş demektir. Onlardan da birer demet fermentasyona ekliyorum.

2 haftada fermentasyon tamamlanıyor ve hem doğal gübre hem doğal pestisit işlevi gören bu bitki çayı, 3 ay boyunca serin ve karanlık bir yerde saklanarak, tüm sezon aralıkla kullanılarak benim bahçeye yetiyor.

Nasıl yapılır ?

“Doğal fermente Bitki Çayı” Tarifi;

1- Bolca ısırgan otu, bir demet karakafes, biraz karahindiba, varsa başka tıbbi otlardan toplayıp, küçük parçalara ayırıp, hava geçirmeyecek bir kovaya hafif bastırarak ve tüm kovayı neredeyse dolduracak şekilde koyuyoruz. (Benim kovam 15 litre)

2- Ayrı bir yerde yaklaşık 100-150 ml kadar pancar melaslı ana laktoserumu, yağmur suyuyla karıştırıp, bu karışımı kovaya ekliyor ve üzerini yağmur suyu ile tamamlıyoruz. (Fermentasyon sırasında taşmaması için kovayı ağzına kadar doldurmamakta fayda var.)

3- Kovadaki su ve bitkileri bir dal yardımıyla iyice karıştırıp, kovanın kapağını hiç hava almayacak şekilde iyice kapatıyoruz. (Hava kapanı olursa iyi olur, böylece içeride kalan hava dışarı çıkabilir ama dışarıdan hava girmemiş, fermentasyona zarar gelmemiş olur)

4- 15 gün oda sıcaklığında, güneş görmeyen bir yerde bekletiyoruz.

5- 15 gün geçtikten sonra süzüp, ayrı bir yerde saklıyoruz. (3 ay kadar serin ve karanlık bir yerde saklanabiliyor. Kalan posayı da malç veya toprağa gömerek kullanabiliriz.)

6- Her kullanımda kullanacağımız kadarını 500 kat sulandırarak sulama ya da püskürtmeyle bitkilerimize veriyoruz.

* “Laktoserumla fermente bitki çayı”; bitki gelişimlerini artırırken, zarar veren böcekleri ve hastalık yapan mikroorganizmaları uzaklaştırır.

Çok sevgili Prof. Dr. Volkan Dündar hocama paylaştığı bilgiler için sonsuz teşekkürlerimle… (Arka Bahçe Permakültür Çiftliği)

Permakültür Tasarımcısı – Ziraat Teknikeri

Neşem Şener DOĞAN

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir