İnsanlar da olmak üzere tüm canlılar, çevreyle etkileşim içinde, canlı ve cansız varlıklar beraberliğinde yaşamını sürdürmektedir. Bu beraberlikte ekolojik dengenin sağlanması da sürdürülebilir bir yaşam için çok önemlidir. Fakat gelişen bilim ve teknolojiyle birlikte endüstri alanındaki faaliyetlerin çoğalması da çevre sorunlarına davetiye çıkarmıştır. Ama artık artan tüketimle, çevre kirliliğiyle, bozulan ekolojik dengeyle birlikte çevre dostu ürünler üretmenin, tüketmenin ve insanların bunları kullanıma teşvik edilmesinin zamanı gelmiştir.
Peki ya çevre dostu ürün nedir?
Çevre dostu ürünler, ekolojik denge ve döngüyü bozmayan, çevreye zararı olmayan, fosil enerji kaynaklarının kullanımına ve tükenmesine yol açmayan, çevreyle uyumlu ürünlerdir.
Çevre dostu ürünler özellikleri açısından da geri kazanıma ve dönüşüme uygun, zehirli kimyasalları barındırmayan, su ve enerji tasarrufu sağlayan, üretimi sırasında da doğaya ve canlılara olan zararın en aza indirildiği ürünlerdir. Bu yüzden günümüzün çevreye olan dezavantajlarını en az indirmek ve adım adım bitirmek için, daha güzel bir dünya için çevre dostu ürünler kullanmak en güzel seçeneklerden birisidir.
Kendinden parçalanabilen, biyobozunur, asgari düzeyde enerji harcayan, doğal tekstil, hayvansal, bitkisel veya ahşap gibi malzemelerden üretilen çevre dostu ürünler maalesef sınırlı üretimden dolayı yüksek fiyatlara satılmaktadır. Bunu aşmak için yapabileceğimiz en önemli kullanım yaygınlığının artmasını sağlamaktır. Geniş çevrelerin bu ürünleri hayatlarına dahil etmesi, çevre dostu yaşamın daha ulaşılabilir olmasına yol açacaktır.
Çevre dostu ürünler ve uygulamalara şöyle örnek verilebilir:
- Çözücü bazlı ürünler yerine su bazlı ürünler kullanmak.
- Temizlikte petrol bazlı, yoğun kimyasallar yerine sirke ve karbonat gibi doğal temizleyiciler, limon tuzu ve sirke gibi kireç önleyiciler veya sabun bazlı temizlik malzemeleri kullanmak.
- Oda parfümleri yerine uçucu bitkisel yağlar veya bulunduğumuz yerin havalandırılması.
- Naylon poşetler yerine pamuktan yapılan bez çantalar kullanmak.
- Tek kullanımlık pil yerine şarj edilebilen piller kullanmak.
- Geri dönüştürülmüş veya dönüştürülebilen ambalaj ürünler kullanmak.
- Enerji tasarrufu sağlayan ürünleri tercih etmek.
- Plastik oyuncaklar yerine ahşap oyuncaklar tercih etmek.
- Ahşap mobilyalar tercih etmek.
- Ulaşım alışkanlıklarında toplu taşıma araçlarını veya bisiklet gibi hem sağlığımıza hem çevremize fayda sağlayacak araçları kullanmak.
- Dijitalleşen dünyanın bir de mail, telefon, tablet gibi avantajlarını kullanarak kağıt kullanımını azaltmak.
- Lüzumsuz olduğunda ışığı kapattığımız gibi işimiz bittiğinde fişleri prizden çekmek.
- Tüketim çılgınlığından, kullanmayacağımız, yemeyeceğimiz, aşırı olan her şeyi almaktan kaçınmak
- Kullandığımız ürünleri geri dönüşüm için ayırmak.
- Yiyecek gibi organik atıklarımızı kompost* yaparak yararlı hale getirmek.
- Çiçek, sebze, meyve ekerek, çevremizi canlandırmak.
Tüm bunları bilmenin yanında, üreticilerin çevre dostu ürün üretimini arttırması, tüketicilerin bilinçlenerek bu ürünlere talebinin artması ve devlet halk iş birliğiyle kullanımına teşvik edilmesi, farkındalık oluşturulması, fiyat politikalarıyla bu ürünlerin satın alınabilirliğinin arttırılması da uygulamaya geçmenin en önemli adımlarındandır. Hem çevremiz hem kendimiz hem de gelecek nesiller için bunları uygulamak şarttır.
*Kompost: Sebze meyve gibi yiyecek atıklarının çürütülerek gübre haline getirilmesine denir.
Yaren Comart
0 yorum