Bisiklet kullanmanın faydaları oldukça fazladır. Bunlar sağlık ve çevre olmak üzere, kişisel, ekonomik, sosyal ve daha da çok alanı içerebilir. Bisiklet sürmek iyi bir egzersiz şeklidir. Aynı zamanda basit, çevre dostu bir ulaşım seçeneğidir. Bisikletin birçok faydası nedeniyle, dünyadaki daha fazla insan arabalardan daha fazla Bisiklete sahiptir. Buna ek olarak bisiklet ile işe gidip gelen insanların sayısı son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Günümüzde ise, korona virüs sebebiyle sosyal teması en aza indirmek için toplu taşıma yerine bisiklet tercihi daha da artmıştır.
Bisiklet Sürmenin Sağlığa Yararları
Duruş/denge iyileştirilmesi için faydalıdır.
Kan basıncını düşürmeye katkı sağlar.
Enerjinizi arttırır.
Esnekliğinizi ve kas gücünüzü arttırır.
Stres seviyenizi düşürür
Bisiklet Kullanmanın Çevreye Yararları
Sera gazı emisyonlarını azaltarak, küresel ısınma problemine önemli bir pozitif katkı sağlar.
Hava kirleticilerini azaltır; bisiklet kullanmak ve yürümek araçların çıkartmış olduğu karbondioksit, karbonmonoksit, azot oksitler gibi havayı kirleten gazların yüksek miktarda çıkmasının önüne geçer.
Gürültü kirliliği azalır.
Yeni otoparklar ve karayolları ihtiyacını azaltır.
Yeşil alanların azalmasının önüne geçer.
Ekolojik ayak izinizi azaltır.
Doğal kaynaklar korunur. Bisiklet üretimi de kaynak tüketimi ile olur ancak araba yapımında kullanılan kaynakları düşününce bu miktar oldukça düşük kalır.
Ağaçların kurtulması sağlanır. Tüm lastiklerde, kauçuk tarlalarından gelen kauçuk kullanır. Ancak bir yol bisikletinin sıska lastikleri, otomobil lastiklerinden çok çok az kauçuk kullanır ve bu da da az ağaç tüketilmesine sebeptir.
Su kirliliğinin azalmasına katkı sağlar. Motor yağı, fren hidroliği yağı ve antifriz çeşitli toksik kimyasallar içermektedir. Bunların, yollara ve buradan da su kaynaklarına karışması engellenemez. Bisiklerlerde ise böyle bir problem yok diyebiliriz.
Hayvanların kurtulmasını sağlar. Her gün otomobiller tarafından öldürülen hayvan sayısı şaşırtıcıdır ve küresel olarak on milyonlarca olduğu tahmin edilmektedir. Bisiklet-hayvan çarpışmaları gerçekleşebilirken, bisikletlerin daha yavaş hızı bu çarpışmaları hem insanlar hem de Hayvanlar için çok daha önlenebilir ve çok daha az tehlikeli hale getirir.
Genel
BM Ülkeleri Açık Denizlerde Doğal Hayatın Korunması İçin Anlaştı
2030 yılına kadar denizlerin %30’unu koruma altına almayı hedefleyen Açık Deniz Anlaşması, deniz doğasını korumayı ve iyileştirmeyi amaçlıyor. Birleşmiş Milletler’de (BM) açık denizlerde biyolojik çeşitliliğin korunması için yıllar süren görüşmelerin ardından yasal çerçeve üzerinde anlaşma Devamı…
0 yorum