Her yıl tüketicilerin, markaların en büyük indirimlerini heyecanla beklediği Black Friday (Kara Cuma) bu yıl 26 Kasım’da başlıyor. Artık tek günle sınırlı kalmayan indirim dönemi için markalar hazırlıklarını çoktan yaptı.

Black Friday, ABD’de kasım ayında Şükran Günü‘nden sonra gelen ilk cuma gününe deniyor. Black Friday’de mağazalar beklenmedik derecede indirimli satışlar yapıyor. Türkiye’de Black Friday ayrıca ‘efsane cuma’, ‘şahane cuma’ olarak da anılıyor.
ABD’de birçok insanın iş yerlerinden izin almasıyla birlikte bir nevi resmi tatil haline gelen büyük indirim günü, ilk kez Philadelphia Polis Departmanı tarafından 1960’lı yıllarda ‘Kara Cuma’ olarak anıldı. Bunun nedeni, müşterilerin oluşturduğu kalabalık ve trafiğin yol açtığı fazla iş yükü.

Alışveriş çılgınlığının simgesi haline gelen indirim günü, toplumsal olumsuzluklar, abartılı alışveriş, birçok çalışanın fazla mesai yapması, mağaza sahiplerinin ya da işverenlerin çalışanları sömürmesi gibi durumlar sebebiyle hala ‘kara gün’ olma özelliğini koruyor.

Bugünde en büyük indirimler; televizyon, beyaz eşya, akıllı telefon ve bilgisayar başta olmak üzere elektronik eşyalarda yapılıyor. İndirim uygulanan diğer en önemli kategori ise tekstil.
2020 yılında pandeminin etkisiyle e-ticaret sitelerinden alışveriş beklenenin çok üstünde oldu. Tüketiciler, fiziksel mağazalar yerine artık daha çok e-ticaret sitelerini tercih ediyor.
Greenpeace ve birçok çevre örgütü, büyük indirimlerle aşırı tüketime teşvik eden bugün yerine, insanları Green Friday (Yeşil Cuma)’le tüketmemeye ve çevreye daha az zarar vermeye davet ediyor.

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir