İklim değişikliği, sera gazı salımının önüne geçilmesi gibi çevreyle ve doğayla ilgili kararları içeren Paris Anlaşması, iklim değişikliği tehlikesine karşı küresel sosyo-ekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesini hedefliyor.
Anlaşmanın öne çıkan maddesi; küresel sıcaklık artışını, 1850-1900’ler arasındaki ‘sanayi öncesi döneme’ kıyasla 2 dereceyle sınırlamak, mümkünse 1.5 dereceye kadar düşürmek.
Paris Anlaşması, her ülkeye karbon salımını azaltmak için heefler koyma yükümlülüğünü ve bu hedeflerin 5 yılda bir gözden geçirilmesini öngörüyor.
Karbon salımını azaltmanın en önemli yolu, kömür ve fosil yakıtlara dayanan enerji üretimini mümkün olduğunca azaltmak. Yenilenebilir enerji kaynaklarını finanse etmek ve buna uygun iş alanları oluşturmak. Bu nedenle zengin ülkelerin daha yoksul ülkelere ‘iklim finansı’ vermesini sağlamak diğer önemli maddelerden.
İnsan faaliyetleriyle ortaya çıkan sera gazlarının 2050-2100 yılları arasında ağaç, toprak ve okyanusların doğal yollardan dönüştürebileceği bir noktaya gelinmesi en önemli hedeflerden biri.
0 yorum