Tabiat mı, doğa mı?
Tabiat ve doğa iki eş anlamlı kelime gibi gözükse de kelimelerin etimolojik olarak nereden geldiklerini incelediğimizde kavram olarak farklılıklarını görmekteyiz.
Doğa sözcüğünün kökü eski Türkçe “tog – tug” yükselmek, çıkmak anlamına gelmektedir. Doğmak fiilinden gelir. Güneşin doğuşunu, yükselmesini anlatır. Ayrıca bir yavrunun doğmasını da anlatmaktadır. Doğa kelimesi dil devrimi yapılırken arapça kökenli olan tabiat kelimesinin yerine türetilmiştir.
Tabiat arapça kökenli bir kelime olup, “taba’a” fiilinden gelmektedir. Damgaladı, mühürledi kökünden gelen tabiat, bu kusursuz düzenin bir yaratıcı tarafından damgalanıp, mühürlendiğini bizlere anlatmaktadır. Arapça kelimelerin etimolojisine bakıldığında, “tabiat”ta olduğu gibi çoğu kelimede tevekkül durumu söz konusudur.
Tabiat ve doğa kelimelerini çevremizdeki bütün güzellikleri anlatmak için kullanabiliriz. Doğa kelimesini kullandığımızda varolmuş, yükselmiş, doğmuş olan bütün bu güzelliklerin tamamını anlatmış oluruz. Tabiat kelimesini kullandığımızda ise bütün bu güzelliklerin bir yaratıcı tarafından damgalandığını, mühürlendiğini yani yaratıldığını belirtmiş oluruz.
Sizce hangisi? Tabiat mı, doğa mı?
Genel
BM Ülkeleri Açık Denizlerde Doğal Hayatın Korunması İçin Anlaştı
2030 yılına kadar denizlerin %30’unu koruma altına almayı hedefleyen Açık Deniz Anlaşması, deniz doğasını korumayı ve iyileştirmeyi amaçlıyor. Birleşmiş Milletler’de (BM) açık denizlerde biyolojik çeşitliliğin korunması için yıllar süren görüşmelerin ardından yasal çerçeve üzerinde anlaşma Devamı…
0 yorum