Hümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 5-7 yılda bir Dünya’nın iklim sisteminin geldiği durum ile ilgili değerlendirme raporları hazırlamaktadır. Bu raporlardan ilki 1990, ikincisi 1995, üçüncüsü 2001, dördüncüsü 2007 ve beşincisi de 2013-2014 yıllarında yayınlanmıştır. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan IPCC raporuna göre Akdeniz’de iklim daha sıcak ve kurak olacak. Hükümetler, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve küresel ısınmayı 1,5 derecede tutmak için seragazı emisyonlarını azalmak için çalışmalarını artırmalıdırlar.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 6. Değerlendirme Raporu Birinci Çalışma Grubu’nun (İklim Değişikliğinin Fiziksel Bilim Temeli) Karar Vericiler İçin Özet Raporu’nda; Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz bölgesinde ortalama sıcaklıklar, aşırı sıcaklıklar, hidrolojik ve ekolojik kuraklık artıyor, ortalama yağışlar azalıyor. Kıyı bölgelerde daha fazla sel ve erozyon olması bekleniyor. Ayrıca rapor Akdeniz bölgesindeki ormanlık alanlarda, yangının çıkmasına uygun hava koşullarının artacağını da hesaplıyor.
IPCC raporunda, günümüzde iklim değişikliğinin ciddi etkilerini hissetmeyen hiçbir bölgenin kalmadığını, sıcaklık artışlarının felaket sınırına beklenenden hızlı yaklaştığını ve dünya için kritik eşik olan 1,5 derece ısınmaya önümüzdeki 20 yıl içinde ulaşacağımızı ifade ediyor ve CO2 ve diğer seragazı emisyonlarının azaltılmasına bağlı olduğu konusunda uyarıyor. Başta fosil yakıtların kullanımı kaynaklı emisyonlar hemen kontrol altına alınmadığı takdirde dünya için durum hiç de iyi görünmüyor.
Avrupa İklim Eylem Ağı, tüm Avrupa ülkelerini, %100 yenilenebilir enerjiye geçiş yoluyla fosil yakıtların kullanımını hızla azaltıp aşamalı olarak bırakarak, sürdürülebilir tarıma geçerek ve insanlar ile yerleşim yerlerini iklim krizinin artık önlenemez olan etkilerine karşı hazırlayarak, krizle yüzleşmeye çağırıyor.
İklim değişikliğinin farkına varmalıyız, farkındalığı artırmalıyız. Sorunlar bilinmeden, çözümler için harekete geçilemez. Bireysel olarak bazı alışkanlıklarımızda küçük değişiklikler yaparak, iklim değişikliği ile mücadeleye sende şimdi başlayabilirsin…
Genel
BM Ülkeleri Açık Denizlerde Doğal Hayatın Korunması İçin Anlaştı
2030 yılına kadar denizlerin %30’unu koruma altına almayı hedefleyen Açık Deniz Anlaşması, deniz doğasını korumayı ve iyileştirmeyi amaçlıyor. Birleşmiş Milletler’de (BM) açık denizlerde biyolojik çeşitliliğin korunması için yıllar süren görüşmelerin ardından yasal çerçeve üzerinde anlaşma Devamı…
0 yorum