Gittiğin yeri nasıl bulduysan ayrılırken de öyle bırak!
Katar’da devam eden Dünya Kupası’nda Japonya sadece sahadaki futboluyla değil, taraftarlarıyla da kendine hayran bırakıyor. Japon futbol takımının galibiyetlerinden sonra Japon taraftarlar, kutlama yapmak yerine önce stadyumda bulundukları yerleri temizliyor. Hem de bunu tek tek değil, topluca yapıyorlar.
Almanya maçı sonrası Khalifa Stadyumu’ndaki soyunma odalarını tertemiz yapan Japon futbolcular, kendi kültürlerinde ‘onur’ sembolü olan 11 turna kuşu origamisini Japonca ve Arapça teşekkür notuyla birlikte soyunma odasında bıraktılar.
Japonların herkese örnek olan temizlik hareketinin ardında çevreci bir mesajdan çok ülkenin kolektivist anlayışı var. “Bir yeri bulduğun gibi, hatta bulduğundan daha da temiz bırak” anlayışı bir görev olmanın ötesinde hem kendine ve hem de ev sahibine bir saygı ifadesi Japonlar için. Bir kişinin diğerleriyle ortak yaşadığı veya paylaştığı yere olan saygısı, kendisine olan saygısıyla eşit tutuluyor. Japon taraftarlar için bir maçın kazanılmış veya kaybedilmiş olması elbette önemli. Ancak ondan daha da önemli olanı, ne kendini ne de Japon milletini utandırmama sorumluluğu.
Geçen yıl 2020 Tokyo Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan başkent Tokyo’da diğer başkentlerin aksine kamusal alanlarda çöp kutusu yok ancak yine de çöp sorunu yaşanmıyor. Bunun nedeni, spor karşılaşmaları veya konserler gibi büyük çaplı etkinliklerde bile herkesin çöpünü alıp eve götürmesi. Japonya’da çevreyi kirletmenin cezası 1,000 yenden (Yaklaşık 150 Türk Lirası) başlıyor. Ancak Japonlar sokaklarda ve toplu taşıma araçlarında temizliği cezalarla değil, eğitimle sağlıyorlar.
Küçüklükten itibaren Japon çocuklar öğretmenleri ve okul yöneticileri ile beraber kendi okullarının temizliğinden sorumlu tutuluyor. Okulların temizliği için ayrıca bir personel yok. Burada amaç, çocuklara yaşam becerileri, çevre bilinci ve başkalarına saygı gibi kavramları kazandırma çabası. Ayrıca okulun temizliğini sağlamak amacıyla okula ayakkabı ile girilmesi de yasak.
Japon taraftarlar bu güzel hareketi ilk defa yapmıyor. Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’nda da benzer işler yaparak örnek olmuşlardı. Dünyanın Japonya’dan öğreneceği çok şey var.
0 yorum